Kevers kweken

Kevers kweken

Gemalen zijderupsen
Ook bied ik zijderupsenpoeder aan, na het zelf een jaar lang uitgeprobeerd te hebben in mijn kweken. Zelf gebruik ik het als goede eiwitbron (> 50 % eiwit!) voor larven in combinatie met bladhumus en witrothout. Voor een aantal soorten (o.a. Mecynorhina soorten) blijken de larven en de imago’s hierdoor groter te worden. Blijkbaar hebben ze extra eiwit nodig hiervoor. In de vrije natuur zullen ze ook wel natuurlijke eiwitbronnen (wellicht kadavers?) tegenkomen.

Sommige keverkwekers gebruiken kattenbrokken of hondenbrokken, die na een paar dagen gaan schimmelen en verwijderd moeten worden. Dat geeft dus veel meer onderhoud aan de larvenbakken. Met zijderupsenpoeder gaat het echter ook uitstekend en dat beschimmelt niet, heb ik gemerkt. Hierdoor is zijderupsenpoeder gemakkelijker in het gebruik dan kattenbrokken of hondenbrokken.

Het zijderupsenpoeder kan gemakkelijk door het substraat verspreid kan worden. Wellicht wordt vocht zo ook sneller opgenomen en kunnen de larven het dus gemakkelijker eten. Je strooit het zijderupsenpoeder op de eerste substraatlaag en strooit ook weer substraat over het zijderupsenpoeder heen. Op die manier zitten de eiwitten echt in het substraat, waar de larven het vanzelf tegenkomen.

Zijderupsenpoeder