Versnipperd en gedroogd herfstblad
Als basis substraat wordt door de meeste keverkwekers herfstblad gebruikt. Het blad kan naar behoefte gemengd worden met witrothout en/of flake soil. Uiteraard is het handig om er ook altijd wat “oud” substraat door te mengen zodat de micro-organismen uit het oude substraat ook in het nieuwe substraat blijven. Daardoor krijgen de larven niet teveel verandering te verwerken als het substraat vervangen wordt. Als je het droge blad niet door vochtig substraat mengt maar als basis voor nieuw substraat gebruikt, moet je het natuurlijk wel eerst vochtig maken. Toch zou ik aanraden om er ook wat gebruikt substraat door te mengen.
Doordat het herfstblad gedroogd en versnipperd is, is het compacter dan intact blad. Bovendien zijn alle ongewenste gasten (mijten, duizendpoten, larven van varenrouwvliegjes en dergelijke) uiteraard uit het substraat verdwenen. In verse, vochtige bosgrond zit natuurlijk wel allerlei klein grut. Je kan het droge blad ook gebruiken om bijvoorbeeld een mijtenplaag te verminderen, aangezien jouw natte substraat direct een stuk droger wordt, waar mijten niet goed tegen kunnen.
Dit herfstblad is een mengsel van voornamelijk eiken- en beukenblad met wat dennennaalden er doorheen. Op de plek waar ik het blad verzamel staan ook enkele dennenbomen en dus zitten er altijd wel wat dennennaalden in. Deze kleine hoeveelheid dennennaalden is echter niet schadelijk voor de keverlarven. In grote hoeveelheden zouden dennennaalden wel een probleem (kunnen) zijn. Ik gebruik dit type gemengd blad al vele jaren tot volle tevredenheid. Het blad komt uit een bomenrijke omgeving en is lokaal geproduceerd.
Versnipperd droog herfstblad