Kevers kweken

Kevers kweken

High-protein flake soil
Tot een paar jaar geleden gebruikte ik voornamelijk gedroogd blad met een beetje witrothout als substraat. Ik was het echter zat om afhankelijk te zijn van blad/houtsubstraat, helemaal als het in de winter opraakte. Probeer dan maar eens een fatsoenlijke voorraad op de kop te tikken. Bovendien droog ik de bladeren altijd voor gebruik om ongewenste dieren te verwijderen en het te kunnen opslaan voor langere tijd. In de winter lukt het drogen al helemaal niet. Daarom ben ik verder gaan kijken en kwam op flake soil.

Sinds een aantal jaren maak ik dus mijn eigen (high-protein) flake soil. Dit heeft een hoger eiwitgehalte dan standaard flake soil. Met de relatief beperkte ruimte die ik hier beschikbaar heb kan ik, zeker in de lente en zomer, regelmatig kleine porties (ongeveer 15 liter) maken. Ook kan ik het snel drogen in deze kleine hoeveelheden, waardoor het ook lang houdbaar is. Inmiddels gebruik ik het als hoofdbestanddeel voor al mijn larven en ze doen het er goed op, ieder geval niet slechter dan op blad en/of witrothout substraat. Voor mij telt dus hoofdzakelijk het gemak om altijd een redelijke voorraad substraat te hebben.

De methode is als volgt: het mengsel van eikenzaagsel – vers flake soil – tarwezemelen – sojabloem –  druivensuiker – gist laat ik meestal een paar weken staan in een grote bak (65 liter) met verluchtingsgaten in het mengsel. Als het dan een beetje donkerder is gaat het maximaal twee weken de (Japanse) compostmachine in. Ik heb een paar jaar geleden ook beukenzaagsel gebruikt, wat iets lichter bleef dan eikenzaagsel. Het composteren werkt gewoon sneller in de machine en het wordt ook automatisch omgeschept en warm gehouden.

Als het klaar is droog ik het, net zoals ik blad droog (in de zon), zodat het lang houdbaar is en bij verzending minder zwaar is. Bovendien zit er dus per liter meer echt flake soil in dan bij vochtig flake soil. Alleen maar voordelen dus bij gedroogd flake soil. Substraat verversen is ook een stuk gemakkelijker geworden: omdat het flake soil al van tevoren gezeefd is zeef ik er de uitwerpselen allemaal uit. Zo wordt het flake soil dus ook efficiënt gebruikt.

Nu gebruik ik het onder andere voor Protaetia, Chlorocala, Dicronorrhina, Mecynorhina en Dynastes. Het blijkt dat deze soorten het er goed op doen en ik heb er zelfs Pachnoda marginata peregrina op groot gebracht. Er lijkt dus meer mee te kunnen dan over het algemeen elders beschreven wordt. 

Beginstadia van flake soil

Vers samengesteld mengsel om flake soil te maken (links) en het mengsel na zes weken, waarvan een week in de compostmachine en dus regelmatig gemengd (rechts).

In de Japanse compostmachine

Het flake soil dat een aantal weken buiten de machine gestaan heeft en een week in de machine gezeten heeft.

Temperatuur tijdens compostering

De temperatuur van het mengsel in de compostmachine loopt behoorlijk op tijdens het composteren.

Gezeefd en grof flake soil

Het flake soil wordt met de hand gezeefd.

Gedroogd flake soil

Gedroogd en gezeefd flake soil.

Zak flake soil

Een zak gedroogd en gezeefd high protein flake soil. Omdat het flake soil gedroogd is, is het lang houdbaar. Uiteraard moet het voor gebruik wel vochtig gemaakt worden.

Frass (uitwerpselen) van larven

Als het substraat ververst moet worden kan je het door een zeef halen, zodat de uitwerpselen (hierboven) in de zeef achterblijven. Het gezeefde flake soil kan weer opnieuw gebruikt worden. Op die manier heb je dus weinig verlies van flake soil. Het frass kan je als mest gebruiken voor jouw planten.