Kevers kweken

Kevers kweken

17 oktober 2022
Inmiddels ligt Vivarium al weer twee weken achter ons. We hebben ervan genoten en het is een geweldig weekeinde geworden. Hieronder een paar foto’s van de opstelling van het Coleoptera-forum. Vooral kinderen vonden de getoonde Europese Neushoornkevers erg leuk!

16 juni 2022
We hebben heel goed nieuws, namelijk dat het Insectenplein op Vivarium inmiddels vol is. We staan er uiteraard ook weer met Keverskweken en alle andere tafels zijn inmiddels bezet. De tafelhouders brengen een mooie mix van insecten en ongewervelden mee, dus het gaat een mooi plein worden. We hopen je te zien op 1 en/of 2 oktober!

7 april 2022
Het goede nieuws is dat we weer het Insectenplein mogen organiseren op Vivarium en inmiddels begonnen zijn met het werven van tafelhouders. Natuurlijk gaan wij er ook staan. Er hebben zich al enkele tafelhouders aangemeld en er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Het zal wel weer snel gaan vol lopen, dus als je interesse hebt…..

19 januari 2022
Inmiddels zijn we met betrekking tot Vivarium weer wat verder. Er is besloten om dit jaar het evenement te houden op 1 en 2 oktober. Uiteraard hopen we met het Coleoptera-forum dat het dit jaar wel door kan gaan nu het iets eerder in de herfst gehouden wordt.

4 december 2021
Nu de rook een beetje begint op te trekken rond Vivarium is het duidelijk dat er voorlopig helaas geen nieuwe (vervangende) editie komt. We moeten ook nog maar afwachten of er überhaupt een volgende editie komt. De financiële schade voor de uit vrijwilligers bestaande organisatie is behoorlijk groot en het is nog niet duidelijk of zij er bovenop komen. We hopen het beste voor hen, want voor het Coleoptera-forum blijven zij de “beste beursorganisatie ooit”!

12 november 2021
Vivarium is helaas afgelast!
Na de corona persconferentie van vanavond, is het duidelijk geworden dat de beurs niet kon doorgaan. De organisatie heeft Vivarium dus helaas afgelast. Erg jammer, maar wel begrijpelijk. We gaan afwachten wat er nu verder gaat gebeuren. 

5 oktober 2021
Vivarium gaat door! We zijn nu in volle gang met de voorbereidingen. Er moet nog veel gebeuren en het is kort dag. Ieder geval hebben we wel al een behoorlijk aantal standhouders op het Insectenplein en we gaan er van uit dat het weer een hele gave stand wordt. Tot eind november!

5 september 2021
Nu drie maanden verder weten we nog niet zeker of Vivarium door kan gaan. Hopelijk wel en we hebben al redelijk wat aanmeldingen voor het Insectenplein. We zullen ieder geval ons best doen om er weer iets moois van te maken. Het wordt net als andere jaren weer spannend wat we tegen die tijd aan kevers hebben rondlopen. Vooralsnog ziet het er goed uit. We houden de berichtgeving omtrent de mogelijkheden van grote evenementen binnen uiteraard scherp in de gaten.

16 juni 2021
Inmiddels zijn we weer wat verder en gaat het er toch op lijken dat Vivarium door kan gaan. Voor meer informatie kan je terecht op het Coleoptera-forum. Ook kunnen we nog wat hulp gebruiken, zoals je daar in een topic kan lezen. Het ziet er naar uit dat we deze keer nog meer standhouders gaan krijgen, dus gaat het weer een leuk Insectenplein worden. Ik hoop velen van jullie daar weer eens te zien.

8 mei 2021
Afgelopen tijd heb ik de tijd genomen om deze site om te zetten naar andere software en tegelijk ook de uitstraling van de site aan te passen. Nu ziet de site er ook op een tablet of mobiel beter uit. Ik blijf uiteraard aanpassingen maken als het nodig is.
Inmiddels begint het weer een beetje warmer te worden en dus is de flake soil productie ook weer langzamerhand op gang gekomen. Het drogen van het flake soil gaat met dit koele en natte weer wel erg langzaam. Er zijn ook weer nieuwe jellies binnen, dus voor nu is er weer genoeg voorraad.
Nu de pandemie langzaam teruggedrongen wordt door vaccinaties gaat ook Vivarium weer een echte beurs organiseren op 27 en 28 november in het Autotron te Rosmalen. Hopelijk kan het live doorgaan en hoeft het niet meer online te gebeuren. Het Coleoptera-forum en Keverskweken gaan er deze keer ook weer staan, uiteraard ook nu weer met leuke stands en hopelijk ook met nieuwe insectensoorten. We houden jullie op de hoogte.

12 december 2020
Het is al weer twee weken geleden dat we met het Coleoptera-forum op Vivarium Online aanwezig waren. Als enige gasten waren wij er beide dagen! Zelfs met twee bezoeken hadden we nog te weinig tijd om alles te laten zien wat we hadden willen laten zien. Deze keer geen Insectenplein, maar we hadden behoorlijk wat video’s gemaakt van onze eigen kevers en we mochten een filmpje van Joris lenen. Al met al een geslaagde beurs, hoewel het natuurlijk leuker is om bezoekers in het echt te ontmoeten. Hopelijk kan het volgende keer weer in het Autotron te Rosmalen, hoewel we de interviews aan tafel ook enorm leuk vonden. Die hebben we inmiddels op ons YouTube kanaal staan.

4 november 2019
Afgelopen weekeinde hebben we weer met het Coleoptera-forum op de Vivariumbeurs gestaan. Het was alweer onze 8e keer dat we er stonden. Ondanks een afzegging op een laat tijdstip hebben we toch met 16 tafels op het “Insectenplein” gestaan, eentje meer dan vorig jaar. Het was weer een fantastische beurs, mede door de hulp van vrijwilligers en mede-standhouders die onder andere kevers en mieren meegenomen hadden. We hebben er een aantal leden bij gekregen voor het forum en een aantal leden weer gesproken. Altijd leuk. Wegens het succes kijken we al weer uit naar volgend jaar. Dan zal de beurs gehouden worden in de derde of laatste week van november waarschijnlijk. Zodra we het weten laten we het horen.

26 juni 2019
Sinds vorig jaar ben ik begonnen met het zelf maken van flake soil. Ik was het een beetje zat om regelmatig een tekort aan blad en witrothout te hebben en dan op stel en sprong iets te moeten regelen. In de zomer is het redelijk gemakkelijk om flake soil te maken en te drogen, zodat ik het kan opslaan voor de winter. Op Youtube heb ik wat video’s bekeken en dan voornamelijk de video’s van Daniel Ambuhl spraken mij aan door simpelheid en gemak. Ik ben daarmee aan de slag gegaan en heb een Japanse compostmachine op de kop weten te tikken. Niet goedkoop, maar is wel enorm gemakkelijk en niet al te groot. Ik heb te weinig ruimte voor een grote compostmolen, dus de kleine machine vind ik ideaal. Als ik wat extra heb kan ik dus wat aanbieden. Het zal echter nooit om grote hoeveelheden gaan.

20 juni 2019
Na een hele lange tijd toch maar weer eens een update. We gaan heel goed met het Coleoptera-forum op de Vivariumbeurs, sinds vorig jaar in Rosmalen. Het wordt alweer onze 8e keer dat we er staan, sinds 2011. Stonden we vorig jaar nog met 15 tafels op het “Insectenplein”, nu hebben we er inmiddels al 18 bezet en we zijn nog niet eens klaar met het benaderen van alle potentiële standhouders. Dit jaar is de beurs op 2 en 3 november. We gaan er dit jaar weer een fantastische beurs van te maken met hulp van vrijwilligers en mede-standhouders. Kijk naar ons uit op de begane grond en kom even langs om je voor te stellen en/of om een praatje te maken.

6 november 2016
Nog maar een kleine twee weken en we staan weer met het Coleoptera-forum op de Vivariumbeurs. Deze keer wordt het “Insectenplein” nog groter en mooier dan het voorgaande jaren is geweest. Er is nog meer te beleven op het “Insectenplein”. We gaan er weer een fantastische beurs van te maken met hulp van vrijwilligers. Kijk naar ons uit op de begane grond en kom even langs om je voor te stellen en/of om een praatje te maken. Ieder geval tot over twee weken!

15 juni 2016
Ook vorig jaar was het fantastisch om met het Coleoptera-forum op de Vivariumbeurs gestaan. Dit jaar staan we er voor de vijfde keer op rij en zijn we natuurlijk enorm enthousiast om er weer een hele mooie stand neer te zetten. Dit jaar is de beurs op 19 en 20 november. We hebben weer een aantal leuke ideeën en deze keer wordt het wellicht nog groter en mooier. We gaan weer ons best doen om er een fantastische beurs van te maken, met hulp van de bekende vrijwilligers natuurlijk. Ieder geval tot eind november!

20 september 2015
Vorig jaar heeft het Coleoptera-forum voor de derde keer op de Vivariumbeurs gestaan. Dit jaar zijn we zelfs voor de vierde keer gevraagd door de organisatie, omdat zowel zij als de bezoekers onze stand zo leuk vonden. Wij zijn ook enorm enthousiast om eind dit jaar (21 en 22 november) weer een mooie stand neer te zetten op Vivarium. We hebben al een aantal ideeën en deze keer wordt het zelfs nog groter en mooier. We gaan weer ons best doen om er een fantastische beurs van te maken, met hulp van extra vrijwilligers deze keer.

23 maart 2014
Net als anderhalf jaar geleden gaan we met het Coleoptera-forum weer op de Vivariumbeurs staan. We zijn zelfs gevraagd door de organisatie, omdat ze ons enthousiasme van de vorige twee keren zo geweldig vonden. Wij zijn ook dol enthousiast om eind dit jaar (22 en 23 november) weer een mooie stand neer te zetten op Vivarium. We hebben al een aantal ideeën en er zitten zelfs een paar verrassingen aan te komen. We gaan ons best doen om er een fantastische beurs van te maken.

28 november 2013
Afgelopen zaterdag 23 november heeft de eerste Nederlandse keverbeurs “Coleoptera 2013” plaats gevonden. Zoals aangekondigd is het een kleinschalige beurs/bijeenkomst geworden en ontzettend gezellig. Op een enkeling na (hoi Mark!) hebben de forumleden het grotendeels laten afweten, maar er zijn vooral hobbyisten van buiten het forum gekomen en dat levert natuurlijk weer nieuwe leden voor het forum op. Al met al een zeer geslaagde eerste keer, die zeker een vervolg gaat krijgen. Hopelijk gaan er dan ook meer forumleden komen. Er wordt ieder geval al over een tweede keer nagedacht.

3 november 2013
Er is leuk nieuws: na jarenlang er over gepraat te hebben hebben we eindelijk een leuke locatie weten te vinden om de eerste Nederlandse keverbeurs “Coleoptera 2013” te gaan houden. Het wordt een kleinschalige bijeenkomst, waar wij hobbyisten elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten, ervaringen en wellicht ook wat larven kunnen uitwisselen. Zie meer info hier.

29 september 2013
Er is weer een nieuwe lading jellies binnengekomen. Gelukkig maar, want mijn kevers zijn nu op het hoogtepunt qua aantallen imago’s en de jellies raakten in hoog tempo op. Tevens is er een nieuw item toegevoegd aan het assortiment: eilegsubstraat. Dit is een gezeefd mengsel van blad en hout. Het lijkt bijna op potgrond, zodat de eitjes gemakkelijk te vinden zijn. Zodra de kevers hun eitjes afzetten in dit mengsel, kunnen de eitjes in aparte bakjes gezet worden. Dit mengsel zit wel boordevol voedsel voor de larven en potgrond zit dat niet. Daarom gebruik ik het eilegsubstraat zelf al jaren om de kevers hun eitjes te laten afzetten en dan de eitjes in aparte bakjes te laten uitkomen. Echt ideaal. Nu is het dus ook voor anderen beschikbaar.

31 augustus 2013
Al een hele tijd geen nieuws gemeld. Toch is er wel het een en ander gebeurd. Helaas hebben we voor beurzen weinig tijd gehad het afgelopen jaar. Hopelijk komt daar verandering in. De kweken lopen goed, vooral van Mecynorhina torquata ugandensis en Mecynorhina polyphemus confluens. Ook heb ik een poging gewaagd om Goliathus goliatus te houden, maar dat is jammerlijk mislukt. Het is de mooiste soort om te houden, maar tegelijk ook (een van) de moeilijkste. Voor nu blijkbaar nog even te hoog gegrepen. Door het gebruik van zijderupsenpoeder worden de imago’s die nu wel uitkomen groter dan ik gewend ben. Dat is ieder geval een opsteker!

31 maart 2012
Vorig weekeinde hebben we net als vorig jaar op de beurs Vivarium in Nieuwegein gestaan met een stand van ons eigen forum (Coleoptera-forum)! Deze keer hadden we een nog mooiere stand dan vorig jaar. Met het hele forumteam en een paar forumleden hebben we dus weer een fantastische stand weten neer te zetten. Er zijn veel bezoekers gekomen en er werd veel informatie gevraagd en gegeven. We hadden zelfs een Golofa porteri mee, die heel veel bekijks trok. Door deze beurs hebben we er behoorlijk wat leden bijgekregen. Wie weet wat volgend jaar brengt.

2 januari 2012
Het nieuwe jaar is er weer en we kunnen er weer tegenaan. Ben benieuwd wat we de komende tijd met het forum gaan doen. We hebben veel plannen, maar zoals gewoonlijk kan niet alles tegelijk uitgevoerd worden. Ben ook wel heel benieuwd wanneer de uitzending van Het Klokhuis gaat plaatsvinden!

31 december 2011
Het jaar is weer ten einde en het was een jaar waarin het, zeker qua kevers en het forum, veel gebeurd is. In december heb ook samen met Hansje Pansje een stand op de beurs in Houten bemand. Weer een aantal forumleden gesproken en het was een leuke dag. Hopelijk melden zich er weer een stel leden aan. Zo blijft het forum groeien!

30 oktober 2011
Ben de laatste tijd erg druk geweest (vakantie en werk), dus helaas tussentijds geen update gegeven. Gedurende de zomer is er veel gebeurd! Een van de leukste dingen: er zijn opnames gemaakt voor Het Klokhuis. Einde van dit jaar worden die uitgezonden. Een hele gebeurtenis en erg leuk om dat eens mee te maken. De opnames zijn erg mooi geworden. Op het forum zal ik tegen de tijd dat het uitgezonden wordt het wel meedelen. Verder heb ik inmiddels nog heel veel kevers van verschillende soorten zitten, wat een erg leuk gezicht is in terrarium in de woonkamer. Qua poppen is het wat minder, waarschijnlijk door de inmiddels iets lagere temperaturen.

28 augustus 2011
Helaas staat er geen stand van het forum op de spinnenbeurs. Hier gaan er een aantal soorten behoorlijk los, zo na de vakantie. Zo kweken Mecynorhina torquata ugandensis en Chlorocala africana africana erg goed. Leuk ook om de vele kevers te zien. Voorheen had ik enkele kevers, nu hele groepen!. Het wordt weer tijd om wat overschot aan te bieden. Dat doe ik dus maar hier.

14 juni 2011
Eindelijk zijn de poppen van Trypoxylus dichotomus (voorheen genus Allomyrina) uitgekomen. Mooie kevers zijn het. Hopelijk gaan deze ook voor nageslacht zorgen. Ook zijn er poppen uitgekomen van Mecynorhina polyphemus confluens. Wat een heerlijk gezicht, al die nieuwe kevers. Met het forumteam zijn we ook al aan het voorbereiden op de spinnenbeurs in september. Onze stand wordt zeker weten weer een mooie stand!

29 mei 2011
Gisteren weer een lange, drukke dag: op de beurs “INSECTENexperience” hebben we met het forum een stand bemand en dat is erg succesvol geweest. Er hebben heel veel mensen bij onze stand informatie gevraagd en zelfs hebben we starterspaketten verkocht: een klein terrarium met humus, kevers en een jelly. Ook hebben we, net als bij Viviarium, bakjes met kevers aangeboden. Het belangrijkste was natuurlijk om het forum te promoten en dat is goed gelukt. Veel mensen hebben we enthousiast kunnen maken voor de keverhobby, en het forum zal de nieuwelingen weer verwelkomen! Klasse van iedereen die hieraan meegewerkt heeft! Wellicht staan we later dit jaar weer op een beurs met ons forum.

6 mei 2011
De langverwachte nieuwe lading jellies is aangekomen! Het zijn de smaken banaan en melkzuur. Uiteraard weer beschikbaar zo lang de voorraad strekt!

1 mei 2011
Met ons forum gaan we eind van de maand op het INSECTENexperience Festival in Wageningen staan, en wel op zaterdag 28 mei. We hebben er zin in!

29 april 2011
De laatste paar dagen komen er lekker veel imago’s uit. Het zal wel door het warmere weer komen. Het zijn voornamelijk Mecynorhina torquata ugandensis en Chlorocala africana africana.

13 april 2011
Het is de laatste tijd erg snel gegaan met de voorraad jellies, maar er komt binnenkort gelukkig weer een nieuwe lading jellies aan.

27 maart 2011
Op de beurs Vivarium in Nieuwegein gestaan met een stand van ons eigen forum (Coleoptera-forum)! We hebben zelfs de prijs voor de beste forum-stand gewonnen! Met het hele forumteam en een paar forumleden hebben we een fantastische stand weten neer te zetten. Er zijn veel bezoekers gekomen en er werd veel informatie gevraagd en gegeven. Erg leuk om zulke enthousiaste mede-standleden te hebben. De bekendheid van het forum is toegenomen en we hebben er behoorlijk wat leden bijgekregen. Volgend jaar weer!

25 maart 2011
Eindelijk sinds langere tijd weer een imago van Mecynorhina torquata ugandensis uit de cocon gekropen. Die gaat dus mee naar de Vivariumbeurs. Samen met de Pachnoda sinuata flaviventris en Chlorocala africana africana. Het gaat een leuke beurs worden.

20 maart 2011
Op de insectenbeurs in Mons (België) weer een paar leuke aankopen gedaan: o.a. Allomyrina dichotoma en Dicronorrhina derbyana. Het was een leuke, relatief kleine beurs, maar daardoor wel gezellig. Ook weer een aantal forumleden gesproken!

4 december 2010
Het is snel gegaan met de bruine suiker jellies. Alleen de bananen jellies zijn nog op voorraad.

30 oktober 2010
Er is een nieuwe voorraad beetle jelly binnen, zowel bananen als bruine suiker.