Kevers kweken

Kevers kweken

Ziekten en bedreigingen voor onze kevers en larven

Mijten
Het is onvermijdelijk dat je soms last krijgt van mijten, traag bewegende, witte bolletjes, die op de larven en soms ook op imago’s zitten. Als het er teveel zijn, krijgen de dieren er last van. Een natuurlijke oplossing daarvoor is het loslaten van roofmijten (Stratiolaelaps scimitus – zie hieronder), snelle jagers die de mijten opeten. Een tweede manier is om de larven uit het substraat te halen en een dag of wat in gemalen droog witrothout te zetten. De mijten kunnen niet tegen de droogte en zullen van de larven afgaan. De larven kunnen wel tegen de droogte voor een dag of twee. Daarna kan je de larven weer in schoon substraat zetten, als ze geen mijten meer hebben. Aan het schone substraat zou je ook roofmijten kunnen toevoegen om zeker te weten dat de mijten niet terugkomen. 

Varenrouwmuggen
Ook varenrouwmuggen kunnen een plaag vormen voor de kweek. De larven van deze vliegjes leven in het substraat en tasten keverlarven behoorlijk aan. Er wordt ook wel beweerd dat zij de ziekte “black spot” overbrengen. Genoeg redenen dus om deze vliegjes te weren uit jouw kweek. Deze vliegjes zien eruit als fruitvliegjes, alleen dan iets kleiner en volkomen zwart (zie hieronder) . De larven van de varenrouwmug kunnen bestreden worden met roofmijten en door de bakken bijvoorbeeld in kussenslopen te doen, zodat de vliegjes niet naar andere bakken kunnen gaan om eitjes te leggen. Op die manier kan je het probleem isoleren en oplossen. Als je plakstrips tegen vliegen ophangt om de vliegjes weg te vangen zijn er ook minder vliegen die eitjes kunnen leggen. 

Black spot
Black spot is zoals de naam al zegt te herkennen aan “zwarte plekken” die je op een larve kan zien. Het is nog niet helemaal duidelijk waardoor black spot ontstaat, maar het lijkt te komen door een bacteriële infectie, wondjes door nematoden (wormpjes) of bijtwondjes veroorzaakt door andere keverlarven. Het beste is om de larve apart te zetten van de andere larven, zodat er geen onderlinge besmetting plaatsvindt als een infectie de oorzaak is. De black spot blijkt trouwens niet altijd dodelijk te zijn – soms raken de larven door een vervelling de stippen kwijt. Waarschijnlijk zijn het dan bijtwondjes en zitten er geen bacteriën in de larve zelf. Bij Lucanidae (vliegende herten) schijnt het vaker dodelijk te zijn dan bij bijvoorbeeld Dynastinae (neushoornkevers) en Cetoniinae (rozenkevers).

Mijten op een larve
Black spot op een larve
Larve van de varenrouwmug
Varenrouwmug
Roofmijten op een larve
(Stratiolaelaps scimitus)
Actieve roofmijten
(Stratiolaelaps scimitus)