Kevers kweken

Kevers kweken

Het opkweken van larven en het houden van kevers

Levenscyclus
De levenscyclus is:
ei => larve (L1 => L2 => L3) => pop => imago

Cyclus van de meeste Cetoninae
Ongeveer 2 weken na het uitkomen van de eitjes vervellen de larven van L1 in L2 en na 1 – 2 maanden in L3. Na 5 – 6 maanden veranderen de witte larven in romige gele larven, daarna bouwen ze cocons van het substraat. Na 2 – 3 maanden in cocon stadium komen ze uit de cocon en zijn het imago’s. De jonge imago’s zijn aanvankelijk zacht en kwetsbaar. Zodra het exoskeleton verhard is verlaten de imago’s de cocons. Als de imago’s paren vermindert hun activiteit en reproductieve capaciteit. De totale tijd van ei tot imago is 7 – 12 maanden voor de hier vermelde soorten. Voor andere soorten kan de totale levenscyclus langer duren.

Eitjes
De eitjes zijn wit met een doorsnede van 1 tot 4 mm, afhankelijk van de soort. Het is verstandig om eens in de maand te controleren op eitjes en larven en deze uit het substraat te halen. Eitjes kan je in een doosje met licht vochtig substraat doen en daarin laten uitkomen. Eenmaal uitgekomen kunnen de larven bij elkaar in een grote plastic voorraaddoos.

Larven
Als het substraat veel uitwerpselen bevat zullen er ook wel redelijk wat larven in zitten. Als je wilt dat de meeste larven het imago-stadium halen, dan is het verstandig om de larven in een vroeg stadium uit het substraat te halen en in een aparte bak verder op te kweken.

Bij een aantal soorten vermelden een aantal kwekers dat ze in een vroeg stadium al kannibalistisch zouden zijn, zodat de larven apart gezet moeten worden. Mijn ervaring is dat de soorten die ik hier op deze site vermeld niet kannibalistisch zijn. Volgens mij worden larven “kannibalistisch” (agressief met verwondingen en dus de dood tot gevolg) als ze niet genoeg voer hebben. Zorg dus altijd voor een ruime hoeveelheid substraat voor de larven die je gezamenlijk in een bak doet. Als je begint met een nieuwe soort en niet genoeg larven hebt, zet ze dan voor de zekerheid apart. Het nadeel is dan echter wel weer dat dat meer onderhoud vergt. De larven kunnen in plastic voorraaddozen gehouden worden, die in elke huishoudzaak verkocht worden. De larven hebben geen behoefte aan licht en kunnen dus in het donker gehouden worden. Als de larven geel worden, betekent dat dat ze snel gaan verpoppen. Verstoor ze dan niet, want het maken van een cocon kost veel energie en voor het maken van een tweede cocon hebben ze meestal niet meer genoeg energie en dus gaan de larven dood.

Geslachtsonderscheid van larven
Bij de grotere soorten is in het L3 stadium goed te zien of een larve een vrouwtje of een mannetje is. Mannetjes hebben een zwart stipje op hun achterlijf, vrouwtjes hebben dat niet. Hieronder zie je het zwarte stipje bij een mannelijke larve.

Kenmerk van een mannelijke larve

Imago’s
Imago’s eten voornamelijk fruit. Zo kan je plakjes banaan op een schoteltje leggen. Sommige kwekers strooien visvoervlokken op de banaan of bieden zachte stukken van kattenvoer aan. De extra proteïne (eiwit) zou de levensduur van imago’s en eiproductie licht kunnen verhogen. Om een plaag van fruitvliegen te voorkomen kan je ook gebruik maken van “beetle jelly”, dat in handige kuipjes zit. Ik vind de beetle jellies het prettigste voer om te geven voor imago’s.

Geslachtsonderscheid van imago’s
Bij een aantal soorten is het onderscheid tussen mannetjes en vrouwtjes duidelijk: het mannetje heeft een hoorn op zijn kop zitten, het vrouwtje heeft een platte kop. Dit is het geval bij onder andere Dicronorhina, Eudicella en Mecynorhina. Bij andere soorten, zoals Pachnoda, is het moeilijker om het onderscheid te zien. Daarvoor moet je de onderkant van de kevers bekijken. Bij het mannetje loopt er een groef op de buik en het vrouwtje heeft die groef niet.

Kweekinfo grote soorten
Kweekinfo over de wat grotere soorten vind je hier.