Eiwitpellets
Binnen onze hobby zijn er verschillende keversoorten die baat hebben bij extra eiwitten in hun dieet, naast bijvoorbeeld witrothout en/of blad. Die eiwitten kunnen afkomstig zijn uit uiteenlopende bronnen, zoals zijderupsenpoeder, meelwormen, zwarte soldaatvliegen of gammarus. Een praktische en effectieve manier om eiwitten aan te bieden is via eiwitpellets. Zo blijkt bijvoorbeeld dat imago’s van Mecynorhina torquata ugandensis merkbaar groter worden wanneer de larven voldoende eiwitten hebben gekregen tijdens hun ontwikkeling. Hoewel ze ook zonder extra eiwit kunnen opgroeien, blijven de imago’s dan vaak wat kleiner.
Goliathkeverlarven vormen een bijzondere groep binnen de keverhobby. Het zijn namelijk de enige keverlarven die carnivoor zijn, wat betekent dat ze een eiwitrijk dieet nodig hebben om goed te kunnen groeien. Het is nog niet precies bekend waar ze in hun natuurlijke leefomgeving hun eiwitten vandaan halen, mogelijk voeden ze zich met kadavers, maar dit is nog niet met zekerheid vastgesteld.
Bij het kweken van Goliathkevers valt op dat de (geweekte) eiwitpellets snel verdwijnen zodra je ze op het substraat legt. De larven hebben er duidelijk geen moeite mee om naar de oppervlakte te komen om voedsel te zoeken. Dit gedrag wijkt af van dat van veel andere keverlarven, die liever ondergronds blijven om zich te beschermen tegen roofdieren.

Gebruik van eiwitpellets
Voor soorten zoals Mecynorhina torquata ugandensis is het aan te raden om de (geweekte) eiwitpellets onderin het substraat te plaatsen. Deze larven komen zelden tot nooit aan de oppervlakte en zullen de pellets anders waarschijnlijk niet vinden. Omdat ze meestal in een substraat met witrothout en blad leven, hebben ze doorgaans voldoende voedsel, waardoor ze niet actief op zoek gaan naar andere voedselbronnen.
Bij Goliathkeverlarven is het belangrijk om ze regelmatig van voldoende eiwitten te voorzien. De beste manier om dit te doen is door hoogwaardige eiwitpellets enkele minuten in water te weken totdat ze zacht zijn. Leg vervolgens ongeveer vijf pellets op het oppervlak van het substraat. Controleer de volgende dag of de pellets zijn opgegeten. Als er nog pellets over zijn, verminder dan de hoeveelheid bij de volgende voeding. Verwijder ongegeten of beschimmelde pellets op tijd om schimmelvorming te voorkomen en het substraat schoon te houden.
Door regelmatig eiwitrijke pellets toe te voegen, vermengen de eiwitten zich geleidelijk met het substraat. Houd er rekening mee dat een hoge concentratie eiwit in het substraat mijten kan aantrekken. Een overmatige aanwezigheid van mijten kan schadelijk zijn voor de larven. Ververs daarom het substraat om de twee weken om een gezonde leefomgeving te behouden.
De eiwitpellets die ik aanbied bevatten maar liefst 52% ruw eiwit, een uitzonderlijk hoog gehalte dat moeilijk te vinden is in vergelijkbare producten.
Voor meer gedetailleerde informatie over de verzorging van Goliathkeverlarven, raad ik aan om de bijbehorende caresheet te raadplegen.