Kevers kweken

Beetle jelly/fruitkuipjes
Beetle jellies of fruitkuipjes zijn bij uitstek handig om kevers te voeren. Het zijn afgepaste hoeveelheden en de kevers eten er graag van. Het is uitgebalanceerd voer (door Japanners en Taiwanezen uitgedokterd) om kevers goed eieren te laten leggen. Een bijkomend, maar zeker gewenst voordeel is dat fruitvliegen niet zo gek zijn op de jellies. Als kevers met fruit gevoerd worden krijg je, zeker in de zomer, al snel last van een fruitvliegenplaag. Met jellies dus zeker niet! De jellies zijn lang houdbaar op een koele plek. Ze hoeven niet in de koelkast en kunnen zeker een jaar of twee bewaard worden. Ik gebruik ook eigenlijk bijna alleen maar beetle jellies, om deze redenen. Een houten cuphouder zorgt er dan ook nog eens voor dat de cupjes niet in het substraat wegzakken. Hierdoor kunnen de larven niet bij de jelly. De larven zijn er namelijk ook verzot op!

De jelly wordt ook gegeven aan reptielen en vogels, alleen wordt het daar “fruitkuipje” genoemd en niet (beetle) jelly. Als je kijkt naar de ingrediënten van commercieel aangeboden fruitkuipjes zie je direct dat die gelijk zijn aan de jellies voor kevers. Hier beneden kan je de ingrediënten zien. Het enige verschil met andere fruitkuipjes bij online dierenwinkels is dat die uiteraard duurder zijn, omdat het hun broodwinning is.

Toen ik jaren terug eens last had van een fruitvliegenplaag door het voeren van met name banaan, ben ik gaan uitzoeken wat ik daar tegen kon doen. Al snel werd het duidelijk dat het voeren van beetle jelly een uitkomst was. Gelukkig werd dat toen al in Nederland aangeboden door een andere keverhobbyist. Echter, sinds 2007 werden er geen jellies meer geïmporteerd en was het dus niet gemakkelijk te krijgen in Nederland. Toen ben ik uit noodzaak maar begonnen met het importeren van beetle jelly. Om andere hobbyisten ook van dienst te zijn ben ik toen ook jellies gaan aanbieden. Vandaar het aanbod hier beneden.

Beetle jelly ingrediënten:
aminozuren, citroenzuur, fructose, fruitsap, natriumcitraat, natuurlijke smaakstof, suiker, water en zeewierextract.

Jellies worden o.a. gevoerd aan kevers, miljoenpoten, hagedissen en papegaaien.

Beetle jelly